Programy dla firm - InsERT
Wróć do wyszukiwarki

e-Pomoc techniczna

Subiekt GT – Jak ustawić naliczanie opłaty od środków spożywczych (opłata cukrowa) na korekcie faktury VAT sprzedaży?

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2022

Program: InsERT GT, Subiekt GT

Kategoria: Dokumenty, Konfiguracja, Parametry

​W celu włączenia w programie Subiekt GT naliczania opłaty od środków spożywczych (opłata cukrowa) na korekcie faktury VAT sprzedaży należy:

1. Z listy modułów wybrać Administracja – Parametry, a z listy parametrów Korekta faktury VAT sprzedaży.


2. W oknie, które się wyświetli przejść na zakładkę Ceny i ustawić w sekcji Opłata od środków spożywczych (opłata cukrowa) jedną z trzech opcji:

  • nie naliczaj – opłata nie będzie naliczana na fakturze
  • naliczaj wg kontrahenta – opłata będzie naliczana zgodnie z ustawieniami w kartotece kontrahenta
  • naliczaj zawsze – opłata będzie naliczana zawsze, niezależnie od ustawień w kartotece kontrahenta.

Dodatkowo można skorzystać z opcji Dodaj kwotę opłaty do ceny netto. Zakreślenie tego znacznika spowoduje, że gdy towar podlega opłacie cukrowej, to cena netto będzie powiększana o kwotę opłaty cukrowej​. Zmiany zapisać przyciskiem OK.


Temat ​​należy do ​Parametrów korekty faktury VAT sprzedaży​​​.​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Czy artykuł był pomocny?TAKNIE

Dlaczego artykuł oceniasz jako nieprzydatny?

Dziękujemy za opinię
drukujWróć do wyszukiwarki